Siirry pääsisältöön

Ajatuksia jalostuskoiran valinnasta

Somessa Sileäkarvaiset Collie -facebook ryhmässä esitettiin hyvä kysymys: " Mitäs te nuoret kasvattajat haette kun yritätte löytää sopivaa urosta nartullenne? Vanhan tavan mukaan istuin alas ja selasin sukutauluja. Ensiksi mietin että mitä voisin ajatella käyttää, kriteerillä: terve, kiva luonne ja tietysti sk. collien näköinen. Montakohan valitsemistani uroksista olen nähnyt ja mahd. päässyt "rapsuttamaan"? Ja sitten sukutaulujen tutkinta." Ajattelin jakaa omat ajatukseni tiivistetysti myös tänne omille sivuilleni talteen teille lukijoille.

Täällä tällä hetkellä 33v ikää mittarissa, kasvatusta omalla nimellä vuodesta 2014 alkaen. Tätä ennen seurannut muiden kasvatusta läheltä ja kauempaa (myös eri rotuisten) ja käytännössä äidin rinnalla kasvattanut apuna hänen kennelnimelle 90-luvusta alkaen eli äidin maidossa tämä jalostaminen ja kasvattaminen tullut ja opittu. Silti koen että vielä nuori kasvattaja ja omasta mielestäni noviisi, vielä on paljon opittavaa ja tutkittavaa! Lisäksi maailma muuttuu jatkuvasti, tieto lisääntyy..
 
Sopivaa urosta etsiessä aloitan usein sukutaulun tutkimisella tai mikäli näen jossain livenä jonkun uroksen mistä tulee "wow" -efekti - tutkin heti sukutaulua mitä sieltä löytyy. Urosvalintoja (ja myös narttuvalintoja) mietin tarkkaan ja hartaasti. Pyrin näkemään kaikki urokset (ja nartut) livenä ja mielellään useammasti sekä eri ympäristöissä. Koska sula mahdottomuus itselleni tuntea entuudestaan kaikkia koiria sukutaulussa, tai nähdä niitä livenä (erityisesti edesmenneitä), käytän apuna eri tietolähteitä esim. toiset kasvattajat, sukutaulussa olevien koirien omistajat, video-, kuva- ja kirjallinen materiaali. Sukutauluihin olen pyrkinyt saamaan monimuotoisuutta ulkosiitoksella ja linjauksella pyrkinyt säilyttämään jo saavutettuja ominaisuuksia. Elinvoimaisuus ja hedelmällisyys ovat seikkoja mistä pidän kiinni kun mietin yhdistelmiä, lisäksi tietysti ne perusjutut jotka toivottavasti myös muillakin kasvattajilla: Terveys, luonne ja kyllä se ulkonäkö on myös tärkeä että rodun tunnistaa mutta erityisesti myös se rakenne - terverakenteinen koira! Tasapainoiset kulmaukset, hyvä lihaksisto, kropan käyttö jne - hyvä terverakenteinen koira kykenee työskentelemään esim. lampaita paimentaen päivittäin. Uros- ja narttu valinnoilla yhdistelmissä pyrin viemään rotua askeleen eteenpäin omalta osaltani. Suunnitelmia ja haaveita on mietitty pidemmälle tulevaisuuteen, mutta aika näyttää kuinka asiat lopulta menevät - esim. tuleeko pennusta sellaista aikuista kuin toivoin ja onko se lopulta jalostukseen soveltuva. Hyvä olla useampia vaihtoehtoja mietittynä ja kartoitettuna ennakkoon jatkoon, niin uroksissa kuin nartuissa.
 
Toivottavasti saamme näistä kysymyksistä hedelmällistä keskustelua aikaan ja kovasti toivon että myös pääyhdistyksemme, Suomen Collieyhdistyksen, järjestämän virtuaalisen Collie Cafén -merkeissä! Collie Caféssa on käyty paljon hyviä keskusteluja eri aiheista Collieiden molempien karvanlaatujen osalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näyttelyt, Valga Viro 26.-27.2.2022

  Leo ( Diamondfox Almond All Over ) kävi ensimmäisen näyttelydebyyttinsä Viron Valgassa tänä viikonloppuna hienoin tuloksin! Handlerina taitava Mari Naskali! Kiitokset pojan reissusta Marille & Leon haltijalle Tiia Koistiselle! Lauantaina JUN ERI1 Thomas Rohlinin arvostelemana (rotuspecialisti, Tanska) Tulokset kokonaisuudessaan tästä Sunnuntaina JUN ERI1 SA JSERT ROPJUN Mica Mladenovic:n arvostelemana (Serbia) Tulokset kokonaisuudessaan tästä

SCY Pohjois-Suomen vuoden 2020 colliekilpailut

Suomen Collieyhdistyksen Pohjois-Suomen alaosasto palkitsi vuosikokouksessaan vuoden 2020 collieita, joista tässä tuloksia tiimimme osalta: RALLY-TOKO Sileäkarvaiset 3.sija  Diamondfox Amazing Bright Dove, om. Heljä Kaveri & Päivi Iivonen Tulokas: Diamondfox Amazing Bright Dove, om. Heljä Kaveri & Päivi Iivonen TOKOCOLLIET Sileäkarvaiset 4.sija  Diamondfox Amazing Bright Dove om. Heljä Kaveri & Päivi Iivonen Tulokas: Diamondfox Amazing Bright Dove om. Heljä Kaveri & Päivi Iivonen PAIMENNUSCOLLIET Sileäkarvaiset 1.sija   Diamondfox Miracle Of Blue Sky, om. Päivi Iivonen Tulokas: Diamondfox Miracle Of Blue Sky, om. Päivi Iivonen NÄYTTELYT Sileäkarvaiset urokset 1.sija   Diamondfox So Genious Galahad om. Päivi Iivonen & Tiia Koistinen 2.sija   Diamondfox Miracle Of Blue Sky om. Päivi Iivonen Sileäkarvaiset nartut 1.sija   Diamondfox So Lovely Lily om. Päivi Iivonen & Sirpa Iivonen 2.sija   Diamondfox Amazing Love om. Päivi Iivonen 4.sija   Diamondfox Amazing Bright

Näyttelyt, Valko-Venäjä

  Today at Belarus NDSh Rhett (Diamondfox Jacky Chunk Of De'lia Tale) BOB junior JCAC BIG-4 !! Tänään Valko-venäjällä Rhett ROP Junior JSERT RYP-4 !!  Congratulations Aliaksandra Baudzei (kennel DE’LIA Tale)!