Siirry pääsisältöön

Ajatuksia jalostuskoiran valinnasta

Somessa Sileäkarvaiset Collie -facebook ryhmässä esitettiin hyvä kysymys: " Mitäs te nuoret kasvattajat haette kun yritätte löytää sopivaa urosta nartullenne? Vanhan tavan mukaan istuin alas ja selasin sukutauluja. Ensiksi mietin että mitä voisin ajatella käyttää, kriteerillä: terve, kiva luonne ja tietysti sk. collien näköinen. Montakohan valitsemistani uroksista olen nähnyt ja mahd. päässyt "rapsuttamaan"? Ja sitten sukutaulujen tutkinta." Ajattelin jakaa omat ajatukseni tiivistetysti myös tänne omille sivuilleni talteen teille lukijoille.

Täällä tällä hetkellä 33v ikää mittarissa, kasvatusta omalla nimellä vuodesta 2014 alkaen. Tätä ennen seurannut muiden kasvatusta läheltä ja kauempaa (myös eri rotuisten) ja käytännössä äidin rinnalla kasvattanut apuna hänen kennelnimelle 90-luvusta alkaen eli äidin maidossa tämä jalostaminen ja kasvattaminen tullut ja opittu. Silti koen että vielä nuori kasvattaja ja omasta mielestäni noviisi, vielä on paljon opittavaa ja tutkittavaa! Lisäksi maailma muuttuu jatkuvasti, tieto lisääntyy..
 
Sopivaa urosta etsiessä aloitan usein sukutaulun tutkimisella tai mikäli näen jossain livenä jonkun uroksen mistä tulee "wow" -efekti - tutkin heti sukutaulua mitä sieltä löytyy. Urosvalintoja (ja myös narttuvalintoja) mietin tarkkaan ja hartaasti. Pyrin näkemään kaikki urokset (ja nartut) livenä ja mielellään useammasti sekä eri ympäristöissä. Koska sula mahdottomuus itselleni tuntea entuudestaan kaikkia koiria sukutaulussa, tai nähdä niitä livenä (erityisesti edesmenneitä), käytän apuna eri tietolähteitä esim. toiset kasvattajat, sukutaulussa olevien koirien omistajat, video-, kuva- ja kirjallinen materiaali. Sukutauluihin olen pyrkinyt saamaan monimuotoisuutta ulkosiitoksella ja linjauksella pyrkinyt säilyttämään jo saavutettuja ominaisuuksia. Elinvoimaisuus ja hedelmällisyys ovat seikkoja mistä pidän kiinni kun mietin yhdistelmiä, lisäksi tietysti ne perusjutut jotka toivottavasti myös muillakin kasvattajilla: Terveys, luonne ja kyllä se ulkonäkö on myös tärkeä että rodun tunnistaa mutta erityisesti myös se rakenne - terverakenteinen koira! Tasapainoiset kulmaukset, hyvä lihaksisto, kropan käyttö jne - hyvä terverakenteinen koira kykenee työskentelemään esim. lampaita paimentaen päivittäin. Uros- ja narttu valinnoilla yhdistelmissä pyrin viemään rotua askeleen eteenpäin omalta osaltani. Suunnitelmia ja haaveita on mietitty pidemmälle tulevaisuuteen, mutta aika näyttää kuinka asiat lopulta menevät - esim. tuleeko pennusta sellaista aikuista kuin toivoin ja onko se lopulta jalostukseen soveltuva. Hyvä olla useampia vaihtoehtoja mietittynä ja kartoitettuna ennakkoon jatkoon, niin uroksissa kuin nartuissa.
 
Toivottavasti saamme näistä kysymyksistä hedelmällistä keskustelua aikaan ja kovasti toivon että myös pääyhdistyksemme, Suomen Collieyhdistyksen, järjestämän virtuaalisen Collie Cafén -merkeissä! Collie Caféssa on käyty paljon hyviä keskusteluja eri aiheista Collieiden molempien karvanlaatujen osalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rallytoko, Hämeenlinna

  Tänään rallytokon AVO-luokassa Pasi (Diamondfox Cryptic Tale) ja Eveliina Räntilä tekivät puhtaan radan 100p ja pääsivät nopeimmalla ajalla 1.sijalle! 🤩 🥇🏆 Paljon paljon onnea Eve & Pasi! ❤️ 📸 Sari Talasma #kenneldiamondfox

Miksi terveyden tutkiminen on tärkeää myös kotikoiralle?

Mikä on PEVISA ? PEVISA on Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma, jolla pyritään ehkäisemään koirarotujen perinnöllisiä vikoja ja sairauksia. Collieilla PEVISAan kuuluu terveyden osalta lonkkien ja kyynärien virallinen röntgentutkimus sekä silmien virallinen tutkiminen. Suosittelen myös lisäksi tutkimaan selkärangan virallisesti. Nämä terveystutkimukset voi tehdä, kun collie on täyttänyt vähintään 12 kuukautta. Miksi kannattaa tutkituttaa oma koira luuston osalta? Kaikki toivovat, että oma koira on terve ja pysyy terveenä. Terveystutkimusten teettäminen on yksi tapa, jolla voi kantaa kortensa kekoon rodun terveystilanteen parantamiseksi olipa oma koira kotikoira tai aktiivisesti harrastava tai jalostukseen potentiaalinen. Jokaisen collien viralliset terveystutkimustulokset ovat tärkeitä rodun kannalta. Kasvattaja pystyy arvioimaan terveysriskejä sitä paremmin mitä useampi koira on terveystutkittu ja pystyy näin ollen myös pohtimaan sekä suunnittelemaan s