Siirry pääsisältöön

Miksi terveyden tutkiminen on tärkeää myös kotikoiralle?

Mikä on PEVISA ?

PEVISA on Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma, jolla pyritään ehkäisemään koirarotujen perinnöllisiä vikoja ja sairauksia. Collieilla PEVISAan kuuluu terveyden osalta lonkkien ja kyynärien virallinen röntgentutkimus sekä silmien virallinen tutkiminen. Suosittelen myös lisäksi tutkimaan selkärangan virallisesti. Nämä terveystutkimukset voi tehdä, kun collie on täyttänyt vähintään 12 kuukautta.


Miksi kannattaa tutkituttaa oma koira luuston osalta?

Kaikki toivovat, että oma koira on terve ja pysyy terveenä. Terveystutkimusten teettäminen on yksi tapa, jolla voi kantaa kortensa kekoon rodun terveystilanteen parantamiseksi olipa oma koira kotikoira tai aktiivisesti harrastava tai jalostukseen potentiaalinen. Jokaisen collien viralliset terveystutkimustulokset ovat tärkeitä rodun kannalta. Kasvattaja pystyy arvioimaan terveysriskejä sitä paremmin mitä useampi koira on terveystutkittu ja pystyy näin ollen myös pohtimaan sekä suunnittelemaan seuraavia yhdistelmiä, joissa olisi toivottavasti mahdollisimman pieni riski sairaisiin ja suurempi mahdollisuus terveisiin yksilöihin. Kasvattajan on hyvin tärkeää tietää jalostuskoirien sukujen terveystilanne mahdollisimman laajasti uusia pentueita suunnitellessa. Tieto on myös tärkeää koiran omistajalle, rotuyhdistykselle kuin myös pentua harkitsevalle. 


Terveystutkimukset ovat erittäin tärkeää tietoa koiranomistajalle ja ennen muuta koiralle itselleen. Syy koiran mahdollisiin oireisiin kuten ontumiseen tai käyttäytymisen muutokseen (esim. kipukäyttäytyminen) voi löytyä luusto-ongelmista, kuten lonkkaviasta tai nivelrikosta. Aina luusto-ongelmat eivät näy ulospäin, joten siksi kannattaa tutkia jo nuorena oma koira. Terveystutkimustulosten pohjalta koiraa voidaan hoitaa asianmukaisesti ja pystytään tarvittaessa ennaltaehkäisemään liiallinen rasitus luustolle. Lisäksi voidaan tarvittaessa ja hyvissä ajoin antaa koiralle tarpeelliset lisäravinteet sekä kipulääkitys. Ajoissa aloitettu todetun sairauden hoito parantaa merkittävästi oman koiran elämänlaatua. Miksi silmät on hyvä tutkia?

Kaikilla koiraroduilla esiintyy silmäsairauksia, jotka voivat aiheuttaa kipua, heikentää näkökykyä ja johtaa pahimmillaan sokeutumiseen. Silmäsairauksia voi olla hankala huomata kotioloissa, mutta jos koiran luonne muuttuu, se vaikuttaa aralta, vaisulta tai ärtyneeltä tai sen liikkuminen on epävarmaa, voivat ne olla viitteitä siitä että koiralla on näkökykyä heikentävä silmäsairaus. Ikääntyminen aiheuttaa muutoksia koiran silmissä, jotkut sairaudet voivat puhjeta vasta myöhemmällä iällä ja tästä syystä nämä eivät vielä pentuna tehdyssä silmätarkastuksessa näy. On tärkeää että oman koiran silmät tutkitaan virallisesti uudelleen yli 1 -vuotiaana. Miten ilmoittaa Diamondfox -koirien terveystuloksista, jotka eivät tallennu julkiseen KoiraNet -jalostustietojärjestelmään?

Toivon kaikilta kasvattieni osalta että niiltä tutkitaan terveyden osalta vähintään lonkat, kyynäret ja silmät virallisesti - nämä tulevat näkyviin KoiraNet -jalostustietojärjestelmään. Kaikista terveystutkimuksista ei kuitenkaan tule KoiraNettiin näkyviin julkista tietoa, joten on erittäin tärkeää että näistä sairauksista ja terveystuloksista lähetettäisiin minulle tietoa sähköpostitse: kenneldiamondfox (a) gmail.com tai tämän lomakkeen kautta. Näiden tietojen avulla pystyn suunnittelemaan ja miettimään uusia jalostusvalintoja, joilla pyrin siihen että meillä olisi suurella todenäköisyydellä terveitä collieita jatkossakin. Totuushan on se että terveysriskejä on aina olemassa, joka suvussa ja rodussa sekä myös sekarotuisissa. Yksikään kasvattaja ei voi luvata 7-8vko ikäisestä pennusta sen pysyvän terveenä lopun elämäänsä. Aina voi kuitenkin tavoitella omilla jalostusvalinnoilla sitä parasta lopputulosta, mutta siihen tarvitaan terveystietoja kaikista yksilöistä.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

PEVISA -määräykset

Evidencian artikkeli: Perinnällisiä sairauksia voidaan hoitaa, kun koira tutkitaan varhain

Sileäkarvaisten collieiden jalostuksen tavoiteohjelma

Collieiden vioista ja sairauksista 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rallytoko, Hämeenlinna

  Tänään rallytokon AVO-luokassa Pasi (Diamondfox Cryptic Tale) ja Eveliina Räntilä tekivät puhtaan radan 100p ja pääsivät nopeimmalla ajalla 1.sijalle! 🤩 🥇🏆 Paljon paljon onnea Eve & Pasi! ❤️ 📸 Sari Talasma #kenneldiamondfox

Ajatuksia jalostuskoiran valinnasta

Somessa Sileäkarvaiset Collie -facebook ryhmässä esitettiin hyvä kysymys: " Mitäs te nuoret kasvattajat haette kun yritätte löytää sopivaa urosta nartullenne? Vanhan tavan mukaan istuin alas ja selasin sukutauluja. Ensiksi mietin että mitä voisin ajatella käyttää, kriteerillä: terve, kiva luonne ja tietysti sk. collien näköinen. Montakohan valitsemistani uroksista olen nähnyt ja mahd. päässyt "rapsuttamaan"? Ja sitten sukutaulujen tutkinta." Ajattelin jakaa omat ajatukseni tiivistetysti myös tänne omille sivuilleni talteen teille lukijoille. Täällä tällä hetkellä 33v ikää mittarissa, kasvatusta omalla nimellä vuodesta 2014 alkaen. Tätä ennen seurannut muiden kasvatusta läheltä ja kauempaa (myös eri rotuisten) ja käytännössä äidin rinnalla kasvattanut apuna hänen kennelnimelle 90-luvusta alkaen eli äidin maidossa tämä jalostaminen ja kasvattaminen tullut ja opittu. Silti koen että vielä nuori kasvattaja ja omasta mielestäni noviisi, vielä on paljon opit