Siirry pääsisältöön

Miksi terveyden tutkiminen on tärkeää myös kotikoiralle?

Mikä on PEVISA ?

PEVISA on Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma, jolla pyritään ehkäisemään koirarotujen perinnöllisiä vikoja ja sairauksia. Collieilla PEVISAan kuuluu terveyden osalta lonkkien ja kyynärien virallinen röntgentutkimus sekä silmien virallinen tutkiminen. Suosittelen myös lisäksi tutkimaan selkärangan virallisesti. Nämä terveystutkimukset voi tehdä, kun collie on täyttänyt vähintään 12 kuukautta.


Miksi kannattaa tutkituttaa oma koira luuston osalta?

Kaikki toivovat, että oma koira on terve ja pysyy terveenä. Terveystutkimusten teettäminen on yksi tapa, jolla voi kantaa kortensa kekoon rodun terveystilanteen parantamiseksi olipa oma koira kotikoira tai aktiivisesti harrastava tai jalostukseen potentiaalinen. Jokaisen collien viralliset terveystutkimustulokset ovat tärkeitä rodun kannalta. Kasvattaja pystyy arvioimaan terveysriskejä sitä paremmin mitä useampi koira on terveystutkittu ja pystyy näin ollen myös pohtimaan sekä suunnittelemaan seuraavia yhdistelmiä, joissa olisi toivottavasti mahdollisimman pieni riski sairaisiin ja suurempi mahdollisuus terveisiin yksilöihin. Kasvattajan on hyvin tärkeää tietää jalostuskoirien sukujen terveystilanne mahdollisimman laajasti uusia pentueita suunnitellessa. Tieto on myös tärkeää koiran omistajalle, rotuyhdistykselle kuin myös pentua harkitsevalle. 


Terveystutkimukset ovat erittäin tärkeää tietoa koiranomistajalle ja ennen muuta koiralle itselleen. Syy koiran mahdollisiin oireisiin kuten ontumiseen tai käyttäytymisen muutokseen (esim. kipukäyttäytyminen) voi löytyä luusto-ongelmista, kuten lonkkaviasta tai nivelrikosta. Aina luusto-ongelmat eivät näy ulospäin, joten siksi kannattaa tutkia jo nuorena oma koira. Terveystutkimustulosten pohjalta koiraa voidaan hoitaa asianmukaisesti ja pystytään tarvittaessa ennaltaehkäisemään liiallinen rasitus luustolle. Lisäksi voidaan tarvittaessa ja hyvissä ajoin antaa koiralle tarpeelliset lisäravinteet sekä kipulääkitys. Ajoissa aloitettu todetun sairauden hoito parantaa merkittävästi oman koiran elämänlaatua. Miksi silmät on hyvä tutkia?

Kaikilla koiraroduilla esiintyy silmäsairauksia, jotka voivat aiheuttaa kipua, heikentää näkökykyä ja johtaa pahimmillaan sokeutumiseen. Silmäsairauksia voi olla hankala huomata kotioloissa, mutta jos koiran luonne muuttuu, se vaikuttaa aralta, vaisulta tai ärtyneeltä tai sen liikkuminen on epävarmaa, voivat ne olla viitteitä siitä että koiralla on näkökykyä heikentävä silmäsairaus. Ikääntyminen aiheuttaa muutoksia koiran silmissä, jotkut sairaudet voivat puhjeta vasta myöhemmällä iällä ja tästä syystä nämä eivät vielä pentuna tehdyssä silmätarkastuksessa näy. On tärkeää että oman koiran silmät tutkitaan virallisesti uudelleen yli 1 -vuotiaana. Miten ilmoittaa Diamondfox -koirien terveystuloksista, jotka eivät tallennu julkiseen KoiraNet -jalostustietojärjestelmään?

Toivon kaikilta kasvattieni osalta että niiltä tutkitaan terveyden osalta vähintään lonkat, kyynäret ja silmät virallisesti - nämä tulevat näkyviin KoiraNet -jalostustietojärjestelmään. Kaikista terveystutkimuksista ei kuitenkaan tule KoiraNettiin näkyviin julkista tietoa, joten on erittäin tärkeää että näistä sairauksista ja terveystuloksista lähetettäisiin minulle tietoa sähköpostitse: kenneldiamondfox (a) gmail.com tai tämän lomakkeen kautta. Näiden tietojen avulla pystyn suunnittelemaan ja miettimään uusia jalostusvalintoja, joilla pyrin siihen että meillä olisi suurella todenäköisyydellä terveitä collieita jatkossakin. Totuushan on se että terveysriskejä on aina olemassa, joka suvussa ja rodussa sekä myös sekarotuisissa. Yksikään kasvattaja ei voi luvata 7-8vko ikäisestä pennusta sen pysyvän terveenä lopun elämäänsä. Aina voi kuitenkin tavoitella omilla jalostusvalinnoilla sitä parasta lopputulosta, mutta siihen tarvitaan terveystietoja kaikista yksilöistä.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

PEVISA -määräykset

Evidencian artikkeli: Perinnällisiä sairauksia voidaan hoitaa, kun koira tutkitaan varhain

Sileäkarvaisten collieiden jalostuksen tavoiteohjelma

Collieiden vioista ja sairauksista 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näyttelyt, Valga Viro 26.-27.2.2022

  Leo ( Diamondfox Almond All Over ) kävi ensimmäisen näyttelydebyyttinsä Viron Valgassa tänä viikonloppuna hienoin tuloksin! Handlerina taitava Mari Naskali! Kiitokset pojan reissusta Marille & Leon haltijalle Tiia Koistiselle! Lauantaina JUN ERI1 Thomas Rohlinin arvostelemana (rotuspecialisti, Tanska) Tulokset kokonaisuudessaan tästä Sunnuntaina JUN ERI1 SA JSERT ROPJUN Mica Mladenovic:n arvostelemana (Serbia) Tulokset kokonaisuudessaan tästä

SCY Pohjois-Suomen vuoden 2020 colliekilpailut

Suomen Collieyhdistyksen Pohjois-Suomen alaosasto palkitsi vuosikokouksessaan vuoden 2020 collieita, joista tässä tuloksia tiimimme osalta: RALLY-TOKO Sileäkarvaiset 3.sija  Diamondfox Amazing Bright Dove, om. Heljä Kaveri & Päivi Iivonen Tulokas: Diamondfox Amazing Bright Dove, om. Heljä Kaveri & Päivi Iivonen TOKOCOLLIET Sileäkarvaiset 4.sija  Diamondfox Amazing Bright Dove om. Heljä Kaveri & Päivi Iivonen Tulokas: Diamondfox Amazing Bright Dove om. Heljä Kaveri & Päivi Iivonen PAIMENNUSCOLLIET Sileäkarvaiset 1.sija   Diamondfox Miracle Of Blue Sky, om. Päivi Iivonen Tulokas: Diamondfox Miracle Of Blue Sky, om. Päivi Iivonen NÄYTTELYT Sileäkarvaiset urokset 1.sija   Diamondfox So Genious Galahad om. Päivi Iivonen & Tiia Koistinen 2.sija   Diamondfox Miracle Of Blue Sky om. Päivi Iivonen Sileäkarvaiset nartut 1.sija   Diamondfox So Lovely Lily om. Päivi Iivonen & Sirpa Iivonen 2.sija   Diamondfox Amazing Love om. Päivi Iivonen 4.sija   Diamondfox Amazing Bright

Näyttelyt, Valko-Venäjä

  Today at Belarus NDSh Rhett (Diamondfox Jacky Chunk Of De'lia Tale) BOB junior JCAC BIG-4 !! Tänään Valko-venäjällä Rhett ROP Junior JSERT RYP-4 !!  Congratulations Aliaksandra Baudzei (kennel DE’LIA Tale)!